info

You have reached the minimum number

Shopping cart (0)

There are no products in your shopping cart yet.

LCM Volvo 245 '74 - 1UZ 4.0 V8 Motor Swap Pt.1

LCM Volvo 245 '74 - 1UZ 4.0 V8 Motor Swap Pt.1


LCM Volvo 245 '74 - 1UZ 4.0 V8 Motor Swap


Na de LCM Volvo 940 met een 2JZ 3.0 GTE Supra motor is het tijd voor een nieuw project. Uiteraard weer een oude Volvo, in dit geval een Volvo 245 uit 1974.

Aankoop

Ik had mijn zinnen gezet op een van de naar mijn mening 'oer' Volvo's; een Volvo 245 met de ouderwetse ronde koplampen.

Een eerste generatie Volvo 245 vinden die niet compleet veroest is kan een hele uitdaging zijn. Na een paar bekeken te hebben besloot ik op Facebook een bericht te plaatsen op verkoopgroepen, na een poosje kreeg ik een bericht uit het noorden van het land. In Groningen stond een oranje 245 uit 1974 welke van origine uit Frankrijk komt en zelfs nog op Frans kenteken staat.

De foto's zagen er veelbelovend uit en enkele dagen later zat ik aan de koffie met de eigenaar, een zeer aardige en gezellige man. Na wat uurtjes over auto's gepraat te hebben heb ik de 245 genaamd Peter gekocht en direct een afspraak bij de RDW gemaakt voor een import keuring.

Importkeuring

Een importkeuring kan spannend klinken maar is eigenlijk niet meer dan een controle van de papieren, chasisnummer en bij een oude auto additioneel een controle op 9 punten zoals koplamhoogte, remwerking etc.

Op een losgeschoten brandstofslang van de mechanische pomp na verliep de keuring zonder problemen en ik stond 30 minuten later weer buiten met een 'goedgekeurde' Volvo 245.

Plannen

De Volvo 245 moet als dagelijks vervoer gebruikt kunnnen worden. Belangrijke zaken zijn dus: betrouwbaarheid, goede wegligging en comfort.

De 1UZ 4.0 V8 motor van Toyota/Lexus bleek de meest logische keuze omdat deze zeer betrouwbaar is, op LPG kan rijden, genoeg vermogen heeft (265PK) en bovenal ook niet veel zwaarder dan de originele motor is.

De 1UZ is eenvoudig te vinden in Engeland. Het voordeligst is om een complete Lexus LS400 aan te schaffen en deze te strippen voor de onderdelen. In Engeland staan ze al te koop vanaf 600 pond.

Het interieur ziet er origineel zeer retro uit wat ik mooi vind, comfortabel is het echter totaal niet. Om deze reden zullen er ook volledig elektrische stoelen van de LS400 ingebouwd worden. Iets minder retro maar ze zitten voortreffelijk!

Het onderstel was net zoals de motor een logische keuze. LucaCarMods.com levert BC-Racing schroefsetjes voor de Volvo 245. Ja.. Zelfs voor een 44 jaar oude Volvo! 

Het blijft fascinerend hoeveel verschil een schroefset kan maken. De Volvo 245 oogt gelijk stukken beter met de BC-Racing Schroefset. Uiteraard is ook het weggedrag vele malen dan beter dan de originele ophanging. Peter stuurt strak in en ligt stabiel op de weg.

Demontage

Allereerst moet de oude B-Serie motor gedomteerd worden, deze gaat terug naar de oude eigenaar van Peter en zal hergebruikt worden in een andere oldtimer Volvo. 1UZ 4.0 V8 Motor

De vraag was hoe en of de V8 motor zou gaan passen en er is maar één manier om daar achter te komen. Het was tijd om de nieuwe V8 1UZ motor van Lexus in de Volvo te leggen op een paar klosjes hout.

Wat blijkt; een V8 past perfect in de motorruimte van een Volvo 245!

Om een goede gewichtsverhouding te realiseren is het zaak om de motor zo ver mogelijk naar achteren te plaatsen. Bij een V8 ben je hierin beperkt omdat de cilinder bank tegen de rembekrachtiger komt; dit is uiteraard te verhelpen maar in deze situatie niet nodig.

Motorsteunen fabriceren

De motorsteunen zijn 'eenvoudig' zelf te fabriceren. Hetgeen wat veel tijd kost is het passen en meten!

De auto moet 100% waterpas op de brug staan, het motorblok moet in lijn liggen met de aandrijfas, het motorblok moet onder de juiste hoek staan, de juiste hoogte en ga zo maar door. Hier gaat de meeste tijd in zitten.

Bij het fabriceren van de motorsteunen heb ik de volgende materialen gebruikt:

  • 5-6mm dik plaatstaal
  • 3mm dikwandige stalen buis
  • Draagarmrubbers van een Opel
Ik heb de motorsteunen zo gemaakt dat er geen las- en/of slijpwerk moet gebeuren aan de Volvo. Ze zijn eenvoudig te monteren met de subframe en stabilisatorstang bouten.

 

Einde van: LCM Volvo 245 '74 - 1UZ 4.0 V8 Motor Swap Pt.1

Binnenkort volgt er weer een update van dit project.

  Luca     01-02-2019 10:25     Comments ( 0 )

Comments (0)

No comments found.